Geef uzelf of iemand anders een cadeau. Hieronder ziet u boeken en instrumenten die Marion Hoeffgen graag bij de hand heeft.
Door op de titel te klikken kunt u meteen bestellen.  


 
MediterenMediteren met Annemieke Rozemond is een cadeau dat Marion haarzelf geregeld geeft. Volg je nieuwsgierigheid en klik eens op de link: online meditatieprogramma. Annemieke en Marion werken graag met waarderend onderzoek (appreciative inquiry) waarbij meditatieve werkvormen behulpzaam zijn.


 
Co-creatie van veranderingHet boek Co-creatie van verandering (2005) van AndrÚ Wierdsma is een boek dat Marion telkens weer leest en er nieuwe lering uit trekt. Het boek gaat over hoe mensen kennis ontwikkelen, hoe wij organiseren, en hoe we met elkaar kunnen leren met het vertrekpunt 'als meer van hetzelfde niet meer werkt'. Over van positioneel en transactioneel organiseren, individueel en collectief leren en kennisontwikkeling bij management- en organisatieontwikkeling door co-creatie.


 
Oplossingsgericht leidinggevenIn Oplossingsgericht leidinggeven (2010) schrijft Fredrike Bannink hoe iedereen met een leidinggevende rol zowel leider als dienaar tegelijk kan zijn en medewerkers kan uitnodigen tot excelleren. Dit boek bevat praktische voorbeelden voor oplossingsgericht (samen)werken en leidinggeven. Faciliteren van gezond werk, stimuleren van veerkracht, creëren van een droomteam, voeren van functioneringsgesprekken, leiden van vergaderingen, vieren van successen, coachen, trainen, hanteren van conflicten en managen van risico's en kansen komen allemaal aan de orde. Met 101 tips en inspirerende citaten.


 
Fatale en vitale spiralen in de zorgFatale en vitale spiralen in de zorg (2010) beschrijft aan de hand van concrete voorbeelden zestien zorgeigen oplossingen. De basis hiervan zijn de relatie tussen klant en zorgverlener, de rol van de bestuurder en de rol van de professional. Wie Het Rijnland boekje kent, zou het kunnen zien als een illustratie van de uitgangspunten die hierin staan beschreven.


 
Krachtbron van een lerende organisatieKrachtbron van een lerende organisatie (2010) is een letterlijk beeldend boek dat inspiratie geeft voor het organiseren en vormgeven van het leren in uw eigen organisatie. 
VeranderdiagnoseVeranderdiagnose, de onderstroom van organiseren (2008) was in 2009 managementboek van het jaar. Een boek met platen uit de beeldende kunst die uitnodigen tot (anders) kijken. Deel 1 gaat over waarnemen, zin geven en leren. Deel 2 gaat over zin geven en leren in organisaties. Deel 3 gaat over beeldende kunst als casuistiek. Deel 4 biedt een model voor een veranderdiagnose.


 
Het Rijnland PraktijkboekjeMet Het Rijnland boekje (2009) hebben Jaap Peters en Mathieu Weggeman een zakboekje gemaakt waarin de kern van de Rijnlandse stijl van organiseren staat beschreven. Tijdens het Grote Rijnland Congres in 2009 in het boekje uitgereikt. Tijdens dit congres is met ongeveer 80 mensen gewerkt aan een manuscript van Het Rijnland Praktijk-boekje.

 
Het Rijnland PraktijkboekjeIn Het Rijnland Praktijkboekje (2012) hebben Jaap Peters en Mathieu Weggeman prakrijkvoorbeelden verzameld. In de inleiding kun je lezen hoe je de Rijnlanse praktijk herkent en hoe je een Rijnlandse organisatie maakt. Met voorbeelden uit onder andere de thuiszorg, een bank, een gemeente, een school en de nationale politie.

Intensieve menshouderij In de Intensieve menshouderij (2008) van Jaap Peters en Judith Pouw is te lezen hoe veel bedrijven zich in deze tijd organiseren en wat de gevolgen daarvan zijn. In Het Rijnland Boekje staan principes en inzichten van een model waarbij dit anders kan.


 
Het groot werkvormenboekHet groot werkvormenboek (2007) is een gevarieerde verzameling werkvormen. Ze zijn geordend naar functie zoals kennismaken, uitwisseling, informeren, beslissen, brainstormen, planvorming en strategie, evaluatie en reflectie, vaardigheden oefenen. De werkvormen zijn beschreven in een heldere structuur: in het kort, opbrengst, aanpak, toepassingsmogelijkheden en varianten. Onderdelen die u eigenlijk bij iedere bijeenkomst of vergadering vooraf in beeld zou moeten hebben.


Feilloos adviserenLeertrajecten adviesvaardigheden zijn gebaseerd op het boek Feilloos adviseren van Peter Block. Het boek biedt een methodisch kader voor het procesmatig werken als adviseur. Vanaf 29 december 2010 is deze nieuwe derde editie beschikbaar. Peter Block heeft daarin twee hoofdstukken toegevoegd: 'De virtuele wereld' over het effect van sociale media op relaties en 'Waarderend onderzoek' over werken vanuit talenten, capaciteiten en mogelijkheden.

Adviseren als tweede beroepEen boek met diverse invalshoeken op de rol van de (interne) adviseur is Adviseren als tweede beroep (2005) van Hannah Nathans.


Adviesvaardigheden waaier Deze waaier Adviesvaardigheden (2008) geeft in kort bestek de belangrijkste uitgangspunten en technieken van adviseren en communiceren die nodig zijn tijdens een adviesproces. Onder andere gebaseerd op de boeken Feilloos adviseren van Peter Block en Adviseren als tweede beroep van Hannah Nathans.


Toolbox be´nvloeden waaier Deze Toolbox be´nvloeden (2008) is een waaier over manieren waarop u uw invloed kunt vergroten in dagelijkse situaties, waaronder die op het werk. Tijdens seminars die Marion Hoeffgen faciliteert voor leidinggevenden met het thema 'overtuigingskracht', biedt deze waaier duidelijke informatie in een uitnodigende vormgeving.


Leve het verschil!Leve het verschil! Beter samenwerken, beter presteren (2009) van Jaco van der Schoor, Margreeth Kloppenburg en Rob Groen is een optimistisch boek, gebaseeerd op de 'teamrollen van Belbin' en gericht op het waarderen van verschillen tussen teamleden.
Omgaan met trainingsacteurs Marion werkt graag samen met trainingsacteurs. Vragen die zij krijgt van trainers en opleiders: Hoe werk je samen met een trainingsacteur? Wat is de meerwaarde? Welke werkvormen zijn er mogelijk? Wat betekent het werken met een trainingsacteur voor mij en mijn handelen als trainer? Je kunt bij deze vragen contact opnemen met Marion Hoeffgen. Zij organiseert workshops in samenwerking met Karen de Vries. Je kunt ook het boek Omgaan met Trainingsacteurs (2005) lezen waarin een methodiek en verschillende werkvormen staan beschreven.


Toolbox voor trainingsacteurs Het boek Toolbox voor trainingsacteurs (2008) is een vervolg op Omgaan met Trainingsacteurs (2005). Het boek bevat 45 werkvormen gebaseerd op de oerwerkvorm - het rollenspel of de praktijksimulatie -, 29 theorieondersteunende oefeningen, 19 energizers en werkvormen die bruikbaar zijn bij de starmethodiek. STAR staat voor situatie, taak, actie en resultaat. Een boek voor trainers om een idee te krijgen van wat een acteur allemaal bieden kan, een boek voor acteurs om een gevarieerd en effectief aanbod aan trainers te kunnen doen.


Alles wat je aandacht geeft groeitZorgvuldige en duidelijke communicatie schept een prettig werkklimaat voor teamleider en medewerker. In Alles wat je aandacht geeft, groeit (2003) van Cora Smit staan voorbeelden van gesprekken stap-voor-stap beschreven. Tijdens het oefenen van communicatieve vaardigheden als onderdeel van leertrajecten, komt dit model geregeld aan de orde.
Storytelling handboekTijdens een docentenbijeenkomst met het thema 'Verhalen' van het Centrum voor Communicatie en Journalistiek Hogeschool Utrecht kreeg Marion van directeur Inge Blauw het handboek Storytelling (2009) als blijk van waardering voor hun samenwerking. De waarde van verhalen en de manier waarop je verhalen kunt vertellen, vangen en vormen is voor zowel managers, onderzoekers als trainers beschreven.Kernkwadrantenspel Marion Hoeffgen begeleidt workshops 'spelen met het kernkwadrant'. Werken met het Kernkwadrantenspel (2004) kan ook een onderdeel van een leertraject zijn of een instrument tijdens coachen. Daniel Ofman beveelt Marion van harte aan als trainer voor het kernkwadrantenmodel: aanbeveling.
 

Wat heeft u op uw werktafel, eettafel of nachtkastje liggen dat lezenswaardig is? Wat ligt er in stapels op de grond of reist met u mee in uw koffer? Laat het weten! Dan kan er op deze pagina een een mooie verzameling ontstaan.

Wanneer u via deze pagina materialen bestelt, ontvangt Marion Hoeffgen een percentage van de omzet. Deze opbrengst gebruikt zij om muziek, boeken en spelen cadeau te geven.

 

.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . .. . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

 


Marion Hoeffgen
Poortstraat 67
3572 HD Utrecht
 
  naar boven
Tel: 030-2713781
Fax: 030-2715398
info@leren-creeren.nl
 
 
 
communiceren ontwerpen dramatiseren